NordicSports.nl

Langlaufen (XC-skiing)

Wat is Langlaufen ?

Langlaufen of Cross country skiën is waarschijnlijk de oervorm van nordic sports. Het is glijdend en lopend voortbewegen op twee lange ski's met behulp van twee stokken op sneeuw. 

Langlaufen kent twee techniek-varianten;

Langlaufen is een ideale wintersport voor mensen die willen genieten van de sneeuw zonder de wintersport stress van het alpine skiën.

Wie kan Langlaufen ?

Langlaufen is een duurzame en gezonde sport die eigenlijk door iedereen die enige wandelconditie heeft kan worden beoefend. Om de techniek goed aan te leren is het volgen van enkele lessen bij een langlaufschool aan te bevelen. Een goede techniek compenseert, zeker bij de nordic sports, kracht.

Waar kan ik Langlaufen ?

Om te kunnen langlaufen is sneeuw nodig en bij voorkeur een aangelegde loipe of skatingroute. In de winter is langlaufen dicht bij huis mogelijk (zelfs in Nederland) maar zeker in de eifel, de ardennen en het Sauerland. Hou daarvoor de sites van de Belgische Ardennen en Duitse Eifel in de gaten ! Als het in Nederland druilerig is en een graad of 4-5 boven nul dan ligt op een steenworp afstand vaak een prachtige witte deken !!!

Ultieme loipes en paden vind je natuurlijk ook in de traditionele wintersportlanden.

Wat heb ik nodig voor Langlaufen ?

Een goede uitrusting bestaat uit ski's (voor klassieke óf voor skating techniek), poles (klassiek : okselhoogte, skating : schouderhoogte) en handschoenen. Verder is goede, aan de weersomstandigheden aangepaste, kleding aan te bevelen (maar langlaufen in je spijkerbroek kan ook). Een nieuwe ontwikkeling zijn de cruisers. Dit zijn wat kortere en iets bredere ski's voor klassieke techniek. Ze zijn wat gemakkelijker hanteerbaar en daarvoor zeer geschikt voor beginners en het meer ontspannen glijden.

Voor meer informatie :

www.nskiv.nl

Bond en trainers : Nederlandse Ski Vereniging (www.ski.nl)

Verenigingen : via de NSkiV zijn deze te benaderen. zie www.wintersport.nl

Aankoop materiaal :

De gespecialiseerde wintersportzaken.

Aanraders : www.vasasport.nl
www.snow4rest.com