NordicSports.nl

Exerstriding

Wat is Exerstriding ?

Exerstriding (of urbanpoling) is de oervorm van nordic walking. Het is wandelen met speciaal daarvoor ontworpen stokken waarbij het hele lichaam getraind wordt. Exerstriding is ontstaan vanuit het langlaufen waarbij de “glijfasen” zijn verdwenen en waarbij alleen de “sta-fase” overblijft. De armen blijven vóór het lichaam. Bij exerstriding is het tempo en de paslengte exact gelijk aan het normale wandeltempo en de normale paslengte tijdens het wandelen. Het gebruik van de poles zorgt voor een totale lichaamstraining, ontlasting van de gewrichten, een rechte houding en een hoge calorieverbranding. De nadruk ligt op ontspanning.

Exerstriding is vooral in Azië, USA en Canada bekend. 

Wie kan exerstriden ?

Iedereen die nog kan lopen (al dan niet met rollator…) kan exerstriden. Bovendien is deze techniek zeer geschikt voor mensen die weer moeten leren lopen of nauwelijks nog kunnen lopen (ouderen, extreem overgewicht, gewrichtsproblemen e.d.). De drempel om te gaan exerstriden is niet hoger dan de drempel voor het maken van een “ommetje”.

Sportieve varianten van exerstriden maken het ook geschikt als aanvullende training voor sporters.

Waar kan ik exerstriden ?

Exerstriden of urbanpoling kan altijd en overal waar gewandeld kan worden. De (stille) techniek maakt exerstriden ook zeer geschikt voor wandelen op verharde ondergrond (urban = stad). In Duitsland en Nederland (Beesel/Brüggen/Swalmen) bevindt zich een grensoverschrijdend exerstriding park met 11 routes en in totaal 110 kilometer lang. Alle routes starten bij een "uitspanning" en zijn circa 6 kilomter lang. (www.nordicwalkingcentrum.info)

Wat heb ik nodig voor

Voor exerstriden is een paar speciaal voor de techniek ontwikkelde poles nodig. De kleding en schoenen moeten vooral comfortabel zijn.

Voor meer informatie :

www.exerstrider.eu

Bond en trainers : Nordic Sports Organisation (www.nso.nl) of Nederlandse Wandel Trainers Begeleidings Vereniging (www.nwtbv.com).

USA en Canada : www.exerstrider.com en www.urbanpoling.com

Aankoop materiaal :

www.exerstrider.eu